Här är min nya hobby: göra egen kefir!
Min kära vän och hälsoguru Linda har tjatat på mig i flera år att börja med kefir. Och nu äntligen har jag kommit till skott. Vilket bättre tillfälle än när man är hemma 24/7?
Kefirgryn är en levande organism som kan användas om och om igen om man sköter dem väl, ungefär som surdeg. Av grynen gör man kefir som är en slags fil som är extremt rik på probiotika, mycket starkare än de tillskott som finns på marknaden. Och betydligt billigare! Probiotika tar kål på dåliga bakterier i magen och kan läka en läckande tarm, vilket ofta är orsak till många av våra problem i västvärlden – allt från magkatarr och magsår till mer ”diffusa” problem som t ex migrän, ledvärk och (i mitt fall) hudproblem. Väldigt, väldigt många problem kan härstamma från en dåligt fungerande mage/tarm/matsmältning.
Så här gör man egen kefir. Du behöver:
- En stor glasburk
- Durkslag/sil, helst i plast
- Ohomogeniserad mjölk och grädde
- Kefirgryn
Jag fick gryn av Linda. Men man kan även få dem via grupper på Facebook. Jag vet inte hur det funkar att köpa kefirgryn faktiskt, men det går säkert.
Grynen ser lite ut som en klump keso. Första gången kanske du behöver lägga dem i ett durkslag och sila bort allt vassle.
Sedan lägger du dem på botten i en ren glasburk.
Fyll på med ca 4 dl ohomogeniserad mjölk och 4 dl grädde.
Täta med en duk eller låt locket stå lite halvöppet.
Låt stå i rumstemperatur i 36-48 timmar, tills det börjar skära sig.
Sila av själva ”smeten” och häll upp i samma glasburk, sätt på ordentligt lock och förvara i kylskåp.
Grynen förvarar du i en liten burk i kylen i upp till en vecka. Sen är det dags att börja om igen med en ny batch.
Kefiren kan ätas som frukost eller mellanmål med t ex musli eller lite frysta bär till. Syrligt och gott!
Testa! 🙂
Så bra! Den mjölken finns inte där jg bor men så gammeldags mjölk finns.
Den tror jag inte är homogeniserad. Grynen håller en vecka alltså?
Mat.se har den:
https://www.mat.se/search.html?q=wapn%C3%B6 (om de leverar till där du bor)
Japp, en vecka håller grynen, sen får man börja om med en ny batch 🙂
Wee!! Älskar detta, vilket superbra guide <3<3 Gruppen på FB heter "Tibetansk kefirgryn utdelning" 🙂