Idag tog jag med stadsbarnen ut på landet, närmare bestämt till en f.d. kollegas gård dit han bjudit in till ”lammsläpp”. Inte mindre än 62 små lamm kunde man gå omkring och klappa. Jag höll mig på behörigt avstånd – jag är ju extremt pälsallergisk men osäker på hur det är med ull, men ville inte ta några risker – och det gick bra.
Leah var lite avvaktande först när alla bräkte ikapp, men sedan fastnade hon med nr 44 (av 62 lamm!) som somnade i hennes knä i nästan en timme. Efter mutor med ett halvt dussin kakor och förklaring varför man inte kan ha lamm i lägenhet kunde vi till sist få ut henne därifrån – utan nr 44?.
Sedan grillades det (jättegod) lammkorv med rosmarin och fetaost, och så fick man ta diskussionen om att det vi äter faktiskt är djur och att det är normalt, etc etc. Och att det viktigaste är att djuren har ett bra liv och att man behandlar dem väl. Ändå är det konstigt att lamm ligger så långt ner på listan över köttkonsumtion i Sverige, när det är de djuren som oftast har det allra bäst. Högst i topp ligger gris och kyckling och vi har ju alla sett fruktansvärda bilder från de förvaringsställena och slakterierna…. usch. Rent djurplågeri. Här ser man tydligt hur väl de tar hand om djuren, underbart att se. Även om nr 44 antagligen inte kommer finnas kvar nästa sommar ;).