Den här goda rätten lagade min man idag!
Laxburgare med räkröra (fast vi tog kräftor), supergott!! Receptet var från boken LCHF-husmanskost av Anna Hallen som vi fick av Kim & Petra.
Boken är kanon tycker jag. Den innehåller både massor av recept och bakgrundshistorik till varför LCHF är en sådan bra och hälsosam diet. Egentligen är det ju ingen ”ny” diet utan det är de senaste 30 åren vi har börjat äta kemiskt framställda lightprodukter och massor av socker och kolhydrater i t ex vitt bröd och pasta. Våra mor- och farföräldrar åt fet ”äkta” mat och mindre kolhydrater och inte var de feta för det. Det är just de senaste 30 åren som vi fått en fetmaepidemi i västvärlden. Står det i boken. Bland annat. 🙂
Hittills har jag inte känt att det direkt är någon större uppoffring att äta enligt LCHF-principen. Jag saknar ingenting och känner heller inget sötsug, varken godis, choklad eller chips. Jag åt tårta när Leah fyllde år, och drack saft när jag var magsjuk, det är väl de enda gångerna jag avvikit. Kan tänka mig att sushi är det enda som skulle få mig att ”synda” mer, för den där ynkliga sashimin skulle ju inte en myra bli mätt på. Dock har jag druckit en del vin, visserligen vitt och torrt som är tillåtet, men ändå. Alla dessa fina grillkvällarna under påsken har bidragit med liiiite fler glas än man borde, och det bromsar väl effekten en aning.
Här är receptet på laxburgaren:
Laxburgare: Räkröra:
600 g lax 400 g räkor (eller kräftor)
1/2 gul lök 1 dl creme fraiche
1 ägg 1/2 dl äkta majonnäs
1 tsk salt 1/2 dl hackad dill
1 krm svartpeppar 2 krm salt
2 msk smör att steka i
Skär laxen i mindre bitar och mixa till en färs. Tillsätt finhackad lök och blanda sedan i ägg, salt och peppar. Forma färsen till fyra burgare och stek på medelvärme i ca 3 minuter.
Blanda ihop räkröran och tillsätt skaldjuren sist. Servera gärna med sallad.
Enjoy!