Att man kan göra god mat och efterrätter utan mjölkprodukter har jag skrivit om flera gånger tidigare, och här är ett recept på chokladmousse som man t ex kan göra på sojagrädde:
(Givetvis ska man inte använda margarin, utan äkta smör, eller om man vill vara ännu nyttigare: kokosfett.)
Det finns numera många alternativ till komjölk, som t ex soja, havre och rismjölk. I matlagning tycker jag inte att man märker någon som helst skillnad på smaken om det är grädde gjord på komjölk eller havre- eller sojabaserad grädde. Den största skillnaden är hur barnens magar mår efteråt. Är det komjölk i maten reagerar de direkt – utan att gå in på detaljer så är det direkt in på toaletten som gäller. Det går rakt igenom så att säga.
Nu när barnen sedan snart två år fått mjölkfri mat på förskolan har vi märkt enorm skillnad. Eftersom jag själv fått rådet att undvika komjölk pga mina eksem, främst för att svensk mjölk innehåller så mycket mögel, så vill jag att även barnen ska undvika det i största möjliga mån. Båda har ju anlag för eksem, särskilt stackars Leah. Jag hoppas att en diet som är (fläsk)kött- och mejerifri ska få det att försvinna snabbare på henne, utan att behöva förstöra henne med massa kortison, som jag själv fick när jag var liten.
I längden tror jag heller inte att det är nyttigt för någon att trycka i sig så mycket komjölk som vi i Sverige gör. Komjölk är svårt för kroppen att bryta ner, det orsakar massor med allergier, bidrar till järnbrist och ger INTE starka ben – tvärtom. Ingenstans i världen har man så mycket problem med skelettet som vi i Skandinavien. Trots all mjölk som vi proppar i oss. Visste ni t ex att man ska undvika mjölk vid förkylningar och öroninflammationer eftersom det binder slem? Eller att barn som fått diagnosen ADHD eller Aspergers oftast blir mycket bättre med en mjölk- och sockerfri kost?
Testa att undvika mjölk och mjölkprodukter i största möjliga mån och se själva hur det påverkar hälsan! Det ÄR faktiskt lättare än man tror.