Jaha, så har även jag fastnat i LCHF-träsket! 🙂
Jag har alltid varit väldigt skeptisk till den här dieten. Det KAN ju inte vara nyttigt att utesluta t ex rotfrukter, potatis, quinoa, bulgur m.m. som innehåller så mycket vitaminer och bara proppa i sig massa fett. Man behöver ju fibrer och kolhydrater! Har jag tänkt.
Men så fick jag låna Doktor Dahlqvists och Airams LCHF-kokbok av Kim och Petra och plöjde igenom den. Och konceptet verkar ju rätt vettigt – man får t ex äta alla grönsaker som växer ovan jord, men däremot inga som innehåller stärkelse. Och så ska man utesluta allt socker och alla kolhydrater som finns i pasta, ris och mjöl, samt undvika alla sorters E-ämnen och kemiskt framställd mat som margariner. Istället ska man äta protein (kött, fisk, kyckling, nötter, ägg) och fett (i grädde, smör, olivolja). Samt grönsaker som broccoli, tomat, aubergine, squash etc.
Dieten ska göra att man mår bättre, blir piggare, går ner i vikt och tappar allt sötsug. Socker är ju värre än fett enligt LCHF.
Så nu ska vi testa, jag och Mike! Jag är inte van att äta så mycket fett – det strider ju mot allt jag någonsin levt för, typ. Jag har alltid varit en Light-produkttjej. Och nu är Light-produkter det mest förbjudna som finns eftersom de innehåller så mycket sötningsmedel och E-ämnen. Jaha. Kött äter jag inte heller så där blir ännu en utmaning. Får man äta veggomat som quorn och sojaprodukter?
Som tur är har jag en man som är duktig på – och tycker om – att laga mat. Idag gjorde han avocado och ägg till frukost, med naturell yoghurt och blåbär. Och kycklingfilé i kokosmjölk med ostplättar till middag. Jättegott! Och man blir riktigt mätt. En förutsättning för att man ska klara en diet i längden. Än så länge saknar jag inte bröd och pasta men det har visserligen bara gått två dagar så vi får väl se om en vecka 🙂
Vad tror ni om LCHF?