Arbetar man med flyg och reser mycket i jobbet är det ju oundvikligt att alla flygresor någon gång blir försenade. Precis som det liksom inte går att undvika en bilkö på väg till jobbet (som man också måste hantera eftersom flygplatser jämt ligger sååå långt bort).

Jag har i alla fall varit hyfsat förskonad. Smärre förseningar då och då, mer om det är snö eller EU-toppmöte, men planen har i alla fall alltid lyft. Förutom EN gång då planet från Arlanda helt plötsligt bara ställdes in utan någon förvarning eller förklaring. Ingen katastrof, jag hade inte barnen den veckan och egentligen ingenting att komma hem till.

Men när man är inställd på något blir det såklart segt att tvingar spendera sju extra timmar på Arlanda när man BARA ville hem.

Ja ja – inget jag tänkte så mycket mer på, än att jag kanske borde lämnat in något kvitto för den där svindyra nachostallriken på O’Leary’s, men glömde helt bort hela grejen.

Tills plötsligt jag fick ett mail och blev erbjuden kompensation för min uteblivna flight. Trevligt tänkte jag, fyllde i formuläret och skickade in. Tänkte väl att får jag kompensation för den där pizzan så är jag nöjd. Men döm om min förvåning när jag fick hela tre tusen spänn! För att sitta och hänga på en flygplats en vardagskväll. Hade jag vetat det DÅ hade jag inte varit lika sur kan jag garantera :). MEN det hade ju varit tusen gånger värre om jag hade haft två trötta barn att ta hand om, eller t.om missat ett anknytningsflyg till Maldiverna eller New York eller något 😉 😉

Man läser ju ofta om skräckhistorier om folk som får sova på golvet på flygplatser pga uteblivet flyg (hur mycket sanning det är i dessa stories vet man ju aldrig) MEN då är det ju verkligen värt att veta att man KAN få hjälp med att få tillbaka pengar vid en eventuell flygförsening. Flygbolagen själva är ju inte direkt pigga på att kontakta varje enskild passagerare. Men det finns företag som enbart ägnar sig åt detta.  De tar visserligen ut en procentsats – men ingenting om du nekas ersättning – och ser till att du får tillbaka det belopp du har rätt till.

Enligt Flightright har man som resenär en hel del rättigheter som man kanske vanligtvis inte känner till. Om ett flyg t ex ställs in på grund av tekniska fel och flygbolaget inte kan bevisa att de inte är ansvariga är du berättigad till en kompensation mellan 125 och 600 euro. Dessutom måste flygbolaget erbjuda tjänster som telefonsamtal och måltider.

 

 

♥♥♥