Isvecka och inte den ringaste känsla av vår. Vilket bättre tillfälle än att börja ta tag i sin EKONOMI?! Jaaa! 😀

I det här inlägget tänkte jag tillsammans med Flexlimit som denna text är skriven med ta upp ämnet lån. Och medan snabblån kanske inte är det första alternativet jag skulle föredra (vi har ju alla sett Lyxfällan) så kan det ju vara bra att möjligheten i alla fall finns. Alla kan plötsligt få en förändring i ekonomin. Det behöver inte vara något utsvävande utan t ex att man eller någon i familjen blir sjukskriven, man förlorar jobbet, drabbas av högre boräntor eller något.

Förutom att spara regelbundet och ”ha en månadslön på sparkontot” så har jag två konkreta tips som man kan ta till för att förebygga en dipp i sin privatekonomi:

Det första är appen ”Mina tjänster” som man kan ladda ner gratis. Man loggar in med mobilt bankid och ger den tillgång till din bank och Kivra och allt sånt, så kollar den av vad man har för regelbundna utgifter (t ex bredband, mobilabonnemang etc) och erbjuder möjligheten att säga upp dem åt en. Man behöver alltså inte ringa själv utan appen fixar allt. Alternativt kollar upp billigare alternativ som den kan byta till åt dig. Jag sa upp flera onödiga abonnemang som t ex Viasat som jag insåg kostade alldeles för mycket i månaden för att se en halvbra film någon gång i veckan. (Hade mer än gärna sagt upp mitt onödigt dyra mobilabonnemang med 3 också, men är tyvärr bunden i fyra månader till så får dras med det tillsvidare).

Tips nummer två är lika enkelt som ”sluta röka” och ”motionera mera” – och lika svårt att komma till insikt om. Och det är att INTE handla på kredit eller Klarna eller faktura, utan att betala allt du köper NÄR du köper det. Som på den gamla goda tiden när man gick i affärer och handlade och ibland t.om betalade kontant!

Det är jättesvårt att hålla, jag var så nöjd när jag klippte alla mina kreditkort i höstas, men det är ändå svårt att inte dras med när man ser alla ”betala om tre månader”, ”i din egen takt” osv osv. Men de facto ska ju allt betalas. Och gör man det inte direkt så blir det ränta och det är det som bygger på skulden hela tiden. I det fallet kan det faktiskt löna sig att ta ett lån och betala tillbaka alla skulder på ett bräde. Fördelen då är att man har en skuld, ett ställe där man lånar pengar ifrån istället för flera olika, vilket kan ge en mer fördelaktig ränta.

Lycka till! 😀

♥♥♥