Det senaste året eller två har jag fått en craving på iskallt citronvatten. Varje morgon dricker jag en hel pressad citron i iskallt vatten och nu har det börjat bli på kvällen också. Känner mig så sjukt törstig jämt och bara vatten hjälper inte.

Vanlig juice kan jag inte dricka för jag får så himla ont i magen, särskilt av apelsinjuice, och juice innehåller ändå så mycket socker så jag undviker det helst (t.om Brämhults innehåller 9% socker). Tydligen ska citronvatten vara nyttigt, men efter att ha googlat runt ska det tydligen vara varmt (!) eller ljummet vatten som gäller. VEM dricker VARMT vatten?! Jag måste ha ISkallt, annars släcker inte det törsten. Scott är likadan, han gillar bara riktigt iskallt vatten.

Nån som vet? Det vimlar ju av experter här ute 😉

Jag dricker det för att det är törstsläckande, men många hävdar att det finns en hel del hälsoeffekter av att dricka citronvatten (läkarkåren är naturligtvis av annan uppfattning):

1. Balanserar pH-värdet
Citron är trots sin syrliga smak ett extremt basiskt – så kallat alkaliskt – livsmedel. Citron hjälper till att neutralisera pH-värdet i kroppen som i sin tur motverkar sjukdomar såsom cancer. Nobelpriset 1931 delades för övrigt ut just för upptäckten att cancerceller trivs i försurad miljö men inte kan överleva i basisk miljö (något för Rosa Bandet att fokusera på istället för att kränga socker? 😉 ).

2. Stärker immunförsvaret
Citron innehåller mycket C-vitamin, vilket motverkar förkylningar och och stärker immunförsvaret. C-vitaminet i citroner har antiinflammatoriska effekter och förbättrar dessutom upptaget av järn i kroppen. Enbart askorbinsyran i t.ex Apotekets C-vitaminrör har inte alls samma effekt.

3. Minskar inflammationer
Att dricka citronvatten bidrar till att balansera upp surheten i kroppen, inklusive urinsyra i lederna, vilket är en av de främsta orsakerna till smärta och inflammation.

4. Friskare andedräkt
Citron är känt för att dels ge fräschare andedräkt, dels ge fräschare munhälsa och kunna lindra tandköttsinflammation. Men vänta ett tag med att borsta tänderna eftersom det annars kan leda till att tandemaljen urholkas. Minst en halvtimme efter man har druckit/ätit citron (eller juice) – och samma gäller efter tandborstning med fluor. Du vill INTE svälja den skiten.

5. Detox
Citroner är vätskedrivande och hjälper till att driva ut toxiner ur kroppen. Citronsyra stimulerar även leverns avgiftningsprocess.

6. Kan motverka sötsug – och hjälpa viktminskning
Citroner kan på grund av sitt höga pektininnehåll (fibrer) vara ett stöd vid viktminskning eftersom detta bland annat motverkar sötsug. Studier har även visat att människor som äter en mer basisk kost går ner i vikt snabbare än andra.

7. Bra för hyn
Antioxidanter bidrar bland annat till att minska rynkor och utslag. C-vitamins alkaliska och utrensande egenskaper kan eliminera vissa typer av bakterier som är kända orsaker till problemhy.

8. Piggar upp humöret
Doften av citron sägs vara en ”humörförbättrare” och även ha energigivande egenskaper. C-vitamin sägs också vara bra för återhämtning vid olika grader av stress.

9. Främjar läkning
Citroner är proppfyllda med C-vitamin vilket bland annat främjar sårläkning. C-vitamin sägs även hjälpa kroppen snabbare återhämta sig från skador.

10. Underlättar matsmältning
På grund av dess giftrensande effekt påstås citronsaft kunna trigga levern att producera galla, en syra som behövs för matsmältningsprocessen. Citroner innehåller vitaminer och mineraler som enligt ayurvedisk lära sägs minska antalet toxiner i mag-tarmkanalen. Citron lindrar även matsmältningsbesvär som gaser, rapningar och halsbränna.

Jag önskar att jag kunde säga att jag känt av alla dessa hälsoeffekter, men det enda jag verkligen märkt är att jag genast blir piggare (t.om innan jag druckit mitt kaffe) och att det minskar hungerkänslorna. Och släcker törsten då.

♥♥♥