20 dagar utan socker, mejeriprodukter, gluten, alkohol, baljväxter och chark 🙂

Det har definitivt inte varit lätt. De första dagarna var faktiskt enklast, då var jag så himla peppad och kände att ”jag KOMMER bara klara av detta, så är det bara”.

Och det har jag gjort, trots frestelser som hotellfrukostar, boule med bubbel och tillhörande middag med kollegorna i Stockholm och fredagsvinet som lyst med sin frånvaro (en kopp te ger INTE riktigt samma tillfredsställelse, tyvärr). Men det handlar ju om så mycket annat bara om viljestyrka.

Egentligen ska man inte fokusera så mycket på vad man inte får äta, utan på vad man SKA äta: ren mat utan tillsatser, bara sånt som är bra för kroppen. Fisk, kött, kyckling, grönsaker, nötter, olivolja, kokosolja, ägg, skaldjur, kryddor, kaffe (tack gode Gud), te och frukt med måtta. Själva kosten har jag inga problem med egentligen. Jag blir mätt, går aldrig hungrig, känner inget som helst sug efter onödiga kolhydrater som pasta, bröd och ris, utan det får jag tillräckligt från t ex sötpotatis och rotfrukter. Det enda jag är sugen på är just framför TV:n eller datorn på kvällarna då åtminstone jag är så van att knapra på NÅGOT. Ost, chark, chips eller smågodis. Ja, något bara. Ni som följer mig på Instagram är väl redan less på mitt gnäll 🙂 men det är det enda som är jobbigt. Jag har försökt mätta suget med att göra goda desserter och det har hjälpt en hel del även om det naturligtvis inte går upp mot RIKTIG glass och cupcakes.

Barnen smakar pliktskyldigt på min ”glass” bestående av fryst mixad banan, blåbär och kokosgrädde. De gillade allt men Scott ”mådde lite illa” av all kokos. Så det kan man ju ta bort 🙂

Morotscupcakes var betydligt mer uppskattat – oj vad de åt! Särskilt de som Leah hann preppa med silverkulor, haha. Men de var faktiskt supergoda! Gjorda på nötter, dadlar, kokosgrädde och morot.

Min favorit-kvällstreat: chokladglass i form av en fryst banan, raw kakao, äkta vaniljpulver, blåbär, kokosflingor och lite 70% mörk choklad.

Många undrar varför man inte ska äta spannmål så här kommer lite information om det:

Vår kost idag har kommit ganska långt ifrån hur den ursprungligen såg ut; de flesta äter väldigt lite naturlig mat, och desto mer processad. Konsekvenserna ser vi i form av livsstilssjukdomar som t.ex. diabetes typ 2, hjärt-och kärlsjukdomar och metabola syndromet.

Alla spannmål har ett fröskal som innehåller antinutrienter, vilket är växtens eget försvarssystem för att skydda frövitan. De hindrar oss ifrån att ta upp vitaminer och mineraler och kan även orsaka läckande tarm (leaky gut). Antinutrienter blockerar absorptionen av bl.a. magnesium, kalcium, järn, och zink (orsaken till varför paleokosten påstås minska risken för benskörhet, järnbrist och magnesiumbrist). Även glutenfria spannmål som havre, quinoa, ris och majs samt baljväxter innehåller liknande svårnedbrytbara proteiner som kan skapa irritation och inflammation i tarmen.

Att glutenintolerans blir vanligare och vanligare beror bl.a. på all hybridisering, att man medvetet korsar gener med andra sorters arter. Precis som nutidens frukter som efter århundraden av korsbefruktning inte har mycket gemensamt med hur de såg ut på stenåldern. Varken vattenmelon, banan eller majs var i närheten lika stora och söta i sitt naturliga vilda tillstånd:

http://www.sciencealert.com/here-s-what-fruits-and-vegetables-looked-like-before-we-domesticated-them

Naturligtvis innebär inte detta att man istället ska välja hårt processade glutenfria alternativ, utan helt och hållet undvika dessa livsmedel  om man t ex har problem med mage, tarm, IBS, hudproblem eller allergier.

Mer om detta kan du läsa på www.undervarttak.se!

Själv kan jag ju bara intyga att jag inte haft något som helst problem med magen sedan jag började. Förut fick jag springa på toa efter i stort sett VARJE måltid (utan att gå in på detaljer). Hela kroppen känns lättare, piggare och friskare. Lite huvudvärk och trötthet har jag dragits med men det har gått över nu. Så har ni problem med magen – testa glutenfritt ett tag och se om det hjälper. Eller mjölk – komjölk och kasein är ju väldigt tungt och svårt att bryta ner för våra kroppar. Oavsett om det kommer i form av laktosfritt eller ej, det är ju fortfarande mjölkproteinet som är problemet, inte sockret.

10 dagar kvar! Och ja, jag kommer definitivt att försöka fortsätta hålla mig till den här kosten så gott det går eftersom jag mår så bra. Dock kanske inte lika strikt som under den här utmaningen. 🙂

Läs också: http://bitterblondin.se/2014/10/15/rosa-kokboken-vilket-skamt/

 

♥♥♥