jackie-collins-dod-2015

Författarinnan Jackie Collins dog i lördags, 77 år gammal, i sviterna av bröstcancer.

Jag är praktiskt taget uppväxt med Jackie Collins! Jag började köpa och läsa hennes böcker på engelska när jag var 13 år, för att lära mig engelska när vi flyttade till Singapore. (Otroligt nog fanns de att köpa där, mitt i censurens högborg, på Sunny Bookshop på Far East Plaza, där jag även köpte alla mina Sweet Valley-böcker). Mina föräldrar har varit kloka nog att aldrig censurera vad jag har läst, utan snarare uppmuntrat mig till att läsa ALLT – så därav kom det sig att jag begravde mig i ”tantsnusk” i unga tonår.

(Jag tycker dock det är att grovt underskatta Jackies böcker genom att avfärda dem som just tantsnusk, men det var väl antagligen mestadels män som gjorde det eftersom hon skrev så utförligt om sex. Hon skrev faktiskt väldigt roligt.. även om jag tycker att det dalade lite för varje bok).

Det går inte ens att förklara hur mycket hennes böcker har betytt för mig. Jag lärde mig inte bara engelska utan mycket annat också :-). Jag har nog läst alla hennes böcker fram till slutet på 90-talet då jag tröttnade. Nu har jag inte läst någon av hennes böcker på evigheter, men tog fram dem nu när jag flyttade och började läsa en, men det är rätt lönlöst. Jag kan dem ju utantill så jag bara bläddrar igenom boken.

jackie-collins-2015-dodEtt axplock av mina gamla JC-böcker… och ja, jag kan dem praktiskt taget utantill 🙂

RIP Jackie!!

.

♥♥♥