Jag hade inte tänkt skriva något om det här egentligen eftersom det är så känsligt… men så kan jag inte hejda mig. Det är ju ett fritt land och jag får väl skriva och tycka vad jag vill.
Det handlar om det här reklamjippot Rosa oktober. Ja – reklamjippo. Alla pengar går ju oavkortat tillbaka till läkemedelsföretagen så att de ska kunna utveckla fler mediciner som man som cancerdrabbad behöver ta under resten av sitt liv. Inte en enda gång nämns att man kanske borde sikta åt andra hållet – nämligen motverka att vi överhuvudtaget FÅR cancer.
Ta bort aluminium i deodoranter, sluta använda fluor och klor, se över vad våra vacciner och läkemedel egentligen består av är några metoder som borde stå högst upp på listan. Och det ABSOLUT enklaste – att se över vad vi äter. Välja ekologiskt, förbjuda giftiga besprutningsmedel och klortvättade kycklingar etc. Och framför allt – hur VI ska äta för att inte få cancer.
Droppen blev verkligen när jag i morse fick något spam-mail om den ”Rosa kokboken”. Jaha, tänkte jag. Spännande. En kokbok där massa kända svenska kvinnor delar med sig av sina recept.De flesta har dessutom varit drabbade av cancer själva, så då måste den ju vara sprängfylld av bra cancermat som t ex surkål, curcumin, bladgrönsaker och – naturligtvis – vara helt sockerfri?
Jag blev något skeptisk när jag såg en stor sockrad paj som huvudbild på deras hemsida. Visserligen var det massa bär och sånt, så ja, kanske…
Det gick inte att bläddra i boken men på Anna Bensons hemsida fick jag ett hum om vad den innehöll för slags recept.
Löjromstoast, hmm, kanske kan vara OK, någon parmesan med vitlök och basilika, ja det verkar ju bra, men sen? Maries smörrika kanelbullar? Ursäkta? Kanelbullar, de måste skämta? Jag scrollar vidare, Jenny Strömstedts familj är tydligen hårt drabbad av cancer. Hennes recept? ”Laxmacka till förrätt, älggryta till huvudrätt och äppelkaka med vaniljsås till efterrätt”.
Äppelkaka med vaniljsås? Ja det är ju gott och så, men vad f-n gör det receptet i en cancerkokbok? Vad ger det för signaler? ”Javisst ska du unna dig något även om du har cancer, här, ät lite sockriga kanelbullar och äppelpaj”. NEJ det är just det man inte ska göra – man ska INTE äta socker överhuvudtaget när man har cancer. Cancercellerna älskar socker, de frodas och växer och förökar sig i dem. Även fruktsocker. Var det någon överraskning att Steve Jobs dog av cancer efter att ha varit fruktarian i flera år? Nej knappast.
Jag scrollar vidare. Valerie Aflafo gör också en efterrätt, nämligen tarte tatin. Innehåll? en hel del äpplen och sen är det bilder när Valerie öser på vitt vetemjöl och till slut serverar något som ser ut som smörstekta äpplen strösslade med strösocker. Allvarligt?
I vilken kokbok som HELST kan jag få recept på efterrätter med vitt socker och vitt vetemjöl, de finns överallt. Vad FAN gör de i en ”Rosa Kokbok” mot cancer?
Och det bara fortsätter. Christina Schollins äpplemossufflé. Renee Nybergs fluffifluffspecial.
Till slut kommer åtminstone några grönsaksrätter med rödbetor, broccoli, grönbladiga grönsaker, ett glutenfritt recept, ceviche, en asiatisk risnudelsallad som åtminstone verkar nyttig. Äntligen!
Varför består inte hela boken av enbart bra anti-cancermat? Det är väl inget nytt att man kan äta sig frisk? Väldigt många cancerfall är direkt relaterade till vad vi äter. Så himla synd på en uppenbarligen väldigt påkostad och ”lyxig” bok, men tyvärr inte särskilt trovärdig i mina ögon.
Här är de 10 livsmedlen som vetenskapligt bevisat orsakar cancer i högst grad:
- GMO – genmanipulerade ingredienser (raps, majs och sojabönor) som finns i nästan all färdigmat
- Processat kött – allt industriprocessade kött som bacon, skinka och varm korv innehåller kemiska konserveringsmedel som t ex E250 (natriumnitrit) som ger färg åt produkten och är en starkt bidragande faktor till tjocktarmscancer
- Micropopcorn – många av kemikalierna i micropopcorn har visat sig öka tillväxten av tumörer
- Lightprodukter – inget nytt, vi har vetat sen länge att aspartam, sucralose och sackarin kan orsaka cancer
- Läsk – ”riktig” läsk är inte mycket bättre än lightläsk, fullproppade som de är med artificiella färgämnen, kemikalier och socker, som alla är starkt bidragande orsaker till både cancer, ADHD, diabetes m.m. För att inte tala om fetma.
- Vetemjöl – en vanlig ingrediens i processad mat. Vetemjöl ställer till stora problem för hälsan hos de allra flesta. Visste ni att man hos nästan alla kan uppmäta inflammation i magen/tarmen efter intag av vetemjöl? Och då ska man tänka på att de flesta äter vetemjöl varje dag, ibland flera gånger per dag. Vetemjöl innehåller flera växtproteiner som skadar tunntarmen, bl a gluten. Det ger ett försämrat näringsupptag i tarmen och orsakar ”leaky gut” (läckande tarm). Då läcker proteiner ut i blodbanan, kroppens immunförsvar går till attack mot dessa och plötsligt har vi fått en ”allergi”. Studier visar att regelbunden konsumtion av vitt mjöl kan härledas till en ökning av bröstcancer hos kvinnor med 220%! Hög-glykemiska livsmedel skjuter också blodsockret i höjden, vilket cancerceller älskar.
- Socker. Kakor, pajer, juicer, cornflakes, müsli, såser och många andra färdigprocessade livsmedel innehåller ofta fruktosrika sötningsmedel som direkt göder cancerceller och får dem att frodas och spridas. Frukt innehåller vitaminer men också stora mängder fruktsocker och cancerceller känner ingen skillnad på det sockret och vanligt socker. (Dock är ju såklart frukt och bär i rätt mängd bra för oss.)
- Besprutad icke-ekologisk frukt. Man tror att man är nyttig när man handlar och äter frukt och grönt, men är de inte märkta med ekologiskt certifikat så är de garanterat besprutade med starka cancerframkallade kemikalier. De allra mest besprutade är bananer, kaffe, potatis, paprika, vindruvor och jordgubbar. Vi kan aldrig skydda oss till 100%, men vi kan skydda oss en hel del genom att välja KRAV-märkta/ekologiska produkter.
- Odlad lax – ett högrisklivsmedel, som inte bara saknar vitamin D, utan är även ofta förorenad med cancerframkallande kemikalier som PCB (polyklorerade bifenyler), flamskyddsmedel, bekämpningsmedel och antibiotika. Vildfångad lax är alltså the way to go, precis som min naturläkare för länge sen tipsade om (fast jag har fortfarande inte hittat det i någon affär). Jag fick verkligen avsmak för vanlig lax efter han berättade vad som egentligen proppas i de där norska odlade laxarna. Blä.
- Hydrerade oljor eller transfetter. Transfett i chips och kakor m.m. gör att godsakerna håller länge på butikshyllorna utan att förlora form, färg eller smak. Men transfetter ökar risken för både cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och ger inflammationer i kroppen.
Vad ska man då äta för att undvika cancer? Eller bekämpa cancern om man fått det?
Först och främst stenålders-/paleokost där du förser din kropp med optimal näring och energi. Det är mat som ger dig energi och kraft, ett starkt immunförsvar och en lugn och fin mage. Kosten ger dig bättre hormonbalans, bättre koncentration och bättre sömn. Det finns inga nackdelar, enbart fördelar med att äta Paleo. Bara man orkar. Det krävs ju lite förberedelser och tricks att börja med det, men egentligen borde vi alla äta så.
När du äter enligt Paleo äter du kött, fågel, fisk, skaldjur, ägg, grönsaker, rotfrukter, frukt/bär, nötter, frön, kokos, kokosolja, avocado, olivolja och eventuellt en del smör (då i skirad form, sk ghee). Kosten är helt fri från socker, gluten och komjölk. Du slipper alltså alla de negativa konsekvenser det för med sig att äta dessa livsmedel.
Här är 10 bra anti-cancerlivsmedel (som jag önskade att någon hade skrivit en RIKTIG cancer-kokbok om!) som passar i en paleokost:
- Surkål och andra syrade grönsaker är bra eftersom det ger dig ett tillskott av probiotika som är bra för tarmfloran och immunförsvaret. Surkål anses som antioxiderande då de innehåller rikligt av ämnen som motverkar cancer.
- Probiotika stärker immunförsvaret vilket i sin tur ökar skyddet mot sjukdomar rejält. Ett bra tips är att komplettera med probiotika i tablettform.
- Curcumin, ämnet som ger den gula färgen i gurkmeja, är mycket antiinflammatoriskt och bra som tillskott för dem som har reumatism, artrit, fibromyalgi, hjärt- och kärlsjukdomar osv.
- Avocado – en riktig superfrukt! Avocado är bra för ALLT. Inte minst mot cancer eftersom den innehåller höga halter E-vitamin, kalium och karotenoider.
- D-vitamin – enligt vissa forskare den bästa ”cancervitaminen” någonsin. D-vitamin förhindrar muterade cancerceller från att både födas och spridas
- Blåbär/svarta vinbär – och andra mörka bär innehåller reservatrol som stärker immunförsvaret rejält och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom, cancer och influensa
- Granatäpplen – har visat sig motverka cancer pga sitt stora innehåll av antioxidanter (polyfenoler), men även folsyra och C-vitamin
- Bladgrönsaker – t ex schimpanser äter 50 % bladgrönt och har ett mycket starkt skydd mot ett flertal sjukdomar, bl.a. cancer, aids och hepatit
- Lök– innehåller en mängd antioxidanter samt svavelhaltiga ämnen som hjälper till att förebygga cancer, därför bör man äta lök varje dag. Man har sett att de som äter mycket lök kraftigt minskar risken för att insjukna i cancer.
- Broccoli – innehåller sulforafan vilket har visat sig ta död på cancerstamceller samt motverkar ny tumörtillväxt
Och ja – jag inser också att det kan vara svårt att ställa om sig till en paleo eller anticancerkost. Jag äter inte ens paleo själv! MEN jag kan säga att hade jag eller någon i min familj fått den fruktansvärda diagnosen hade jag gjort allt i min makt för att försöka äta så rent och nyttigt som möjligt för att hjälpa kroppen att läka sig själv. Och då hade en kokbok med tips och råd och bra näringsrika recept varit guld värd. Jag hade inte lagt en krona på en jävla efterrättssbok och jag tänker inte göra det nu heller!
Källa: Realfarmacy.com