Ja, vad SKA man äta då?
“Man kan ju inte äta nånting numera, allt orsakar ju cancer, så jag skiter i allt. Man lever ju bara en gång.”
Så känner säkert många när cancerlarmen haglar tätt. Och så kan man ju välja att tänka, eller så kan man försöka lägga om sin livsstil en sak i taget för att åtminstone undvika den värsta skiten. De som redan drabbats av cancer önskar nog i alla fall att det hade varit möjligt (även om läkarna såklart säger att det är “oundvikligt”). Då har man i alla fall gjort vad man själv har kunnat. Vi kan inte göra så mycket åt den miljö vi lever i, men något vi kan göra är att påverka vad vi äter. Vi får komma ihåg att människan är bra på att “komma igen”, vi kan vara rätt så sega, så om vi verkligen försöker “göra om och göra rätt” så kan vi hjälpa våra kroppar att självläka och därigenom öka vår kropps förmåga att ta hand om de gifter vi får i oss och föra UT dem ur kroppen. Vi har system som ska kunna göra detta – bara vi ser till att våra avgiftningsorgan inte konstant är överbelastade (som tyvärr är fallet för många idag).
Här är sex bra tips som man i alla fall kan försöka inkludera i sin kost:
- Surkål och andra syrade grönsaker är bra eftersom det ger dig ett tillskott av probiotika som är bra för tarmfloran och immunförsvaret. Surkål anses som antioxiderande då de innehåller rikligt av ämnen som motverkar cancer. Man vet sedan tidigare att polska kvinnor som flyttat till USA oftare drabbas av bröstcancer än de som stannar kvar i sitt hemland. Ett möjligt samband kan vara just den höga konsumtionen av surkål i Polen. Och det är faktiskt godare än det låter – jag har t.om lyckats blanda ner det i vanlig sallad och ”lurat” i barnen det :-).
- Probiotika stärker immunförsvaret vilket i sin tur ökar skyddet mot sjukdomar rejält. Ett bra tips är att komplettera med probiotika i tablettform. Jag kör Probi Frisk tuggtabletter, barnen får LactoVitalis från Holistic.
- Curcumin, ämnet som ger den gula färgen i gurkmeja, är mycket antiinflammatoriskt och bra som tillskott för dem som har reumatism, artrit, fibromyalgi, hjärt- och kärlsjukdomar osv. Det är även tufft mot cancerceller. En vanlig burk Knorr räcker dock inte, man måste ta extratillskott regelbundet för att få den önskade effekten.
- Avocado – en riktig superfrukt! Avocado är bra för ALLT. Inte minst mot cancer eftersom den innehåller höga halter E-vitamin, kalium och karotenoider. Ät en avocado om dagen så har du fått i dig mängder med nyttigheter!
- D-vitamin – enligt vissa forskare den bästa ”cancervitaminen” någonsin. D-vitamin förhindrar muterade cancerceller från att både födas och spridas. Och för den som är rädd för att gå ut i solen efter alla hudcancerlarm: det är BARA överdriven vistelse i solen som orsakar hudcancer. Inte sunt förnuft. Här i Sverige borde vi äta D-vitamin som tillskott varje dag, endast med uppehåll under den soligaste tiden på året, dvs, juni-juli. Jag tar kapslar från Holistic, och till barnen blandar jag ut innehållet av en eller två kapslar med fiskolja.
- Reservatrol (den blåa färgen i tex vindruvor och svarta vinbär) är en stark antioxidant som vi får i oss när vi äter blåbär, mörka vindruvor, svarta vinbär och andra mörkblåa frukter/bär. Du får även i dig reservatrol om du dricker rött vin (kom ihåg, välj ekologiskt vin!). Reservatrol stärker immunförsvaret rejält och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom, cancer, influensa osv.
Yes! Äntligen ett vitamin som man kanske kan få i sig helt utan tabletter. Skål! 😀